icoon van de moderne tijd

Restauratie tankstation | Vughterweg, Den Bosch

Opnieuw glanzend tankstation

Trots staat het tankstation aan de Vughterweg: een voornamelijk lichtgekleurd, gestuct bouwwerk, glazuurstenen met de onmiskenbare karakteristieken van het Moderne Bouwen. Een bijzondere constructie met uitkragende vloer en dak, op parmantige kolommen en met een groot venster uitkijkend over de omgeving.

‘de Bossche variant op het modernisme: groene stenen en geel op de wanden in het interieur.’

ZOEKTOCHT NAAR GROEN

Opgeleverd in 1933, was het Service Station een icoon van de moderne tijd: qua architectuur en functie. De eerste uitbater was Shell. Zoals uit het onderzoek van Harriën van Dijk bleek, drukte de olie- en benzineleverancier al meteen een stempel op het kleurgebruik en de typografie op de gevel.

Op basis daarvan hebben we meer dan tien kleurmonsters laten maken. We dachten de juiste kleur daar wel snel uit te kunnen halen, maar dat viel een beetje tegen. Vroeger zat er meer nuance in het glazuur: het was best moeilijk om tot een goede keuze te komen!’ De opvallende groene kleur is volgens Van Dijk ‘de Bossche variant op het modernisme: groene stenen en geel op de wanden in het interieur.’

Nieuw functionalisme

Daar waar het kon zijn de materialen hergebruikt. Ook de goede, groene glazuurbakstenen die nog werden gevonden. De tegels op de dakrand zijn ook teruggebracht. Toen de oude isolatie van het dak was weggehaald, kwamen die opeens naar voren.

Harriën van Dijk: ‘Bij de reconstructie bleek vooral de analyse van oude foto’s heel belangrijk: hoe zat het in elkaar? Niet alleen bij details zoals de dakrand, maar ook voor de juiste metselwerkverbanden.’ 

In het exterieur en interieur van het tankstation is het aandeel keramiek niet onbelangrijk: de balkonvloeren zijn weer in oorspronkelijk verband betegeld en ook het sanitair en de keuken werden in jaren dertig glorie hersteld. De grootste verandering ten opzichte van het moment van oplevering is in bouwkundig opzicht de toevoeging van een trap vanuit de ruimte op begane grond naar de voormalige beheerderswoning op de verdieping.

Brabant Service Station

PRODUCTEN
Maatwerk | Glazuurbakstenen

CATEGORIE
Ontvangst/vergaderruimte

ARCHITECT
WVAU Architecten, Werkhoven

OPDRACHTGEVER
Gemeente Den Bosch

WIL JE ZELF ONZE GEVELJUWELEN
VOELEN EN ERVAREN?

Glazuurbakstenen zijn ware sieraden aan de wand. Speciaal voor architecten en nieuwsgierige bouwprofessionals hebben wij een GeveljuwelenBox samengesteld. Vraag deze vandaag nog aan en ervaar zelf het bijzondere karakter van onze glazuurbakstenen. We inspireren en informeren je graag.

Vraag de GeveljuwelenBox aan

We werken graag samen aan een passende oplossing. Neem contact op met Wienerberger Panningen via 088 - 118 59 50 of stuur een e-mail naar panningen@wienerberger.com.